136 TOP Engineering Mechanics (Objective Questions With Answers)




File Size: 737 Kb

1. The unit of force in S.I. units is
(a) kilogram
(b) newton
(c) watt
(d) dyne
(e) joule.
Ans: b

2. The unit of work or energy in S.I. units is
(a) newton
(b) pascal
(c) kilogram meter
(d) watt
(e) joule.
Ans: e

3. The unit of power in S.I. units is
(a) newton meter
(b) watt
(c) joule
(d) kilogram meter/sec.
(e) pascal per sec.
Ans: b

4. Forces are called concurrent when their lines of action meet in
(a) one point
(b) two points
(c) plane
(d) perpendicular planes
(e) different planes.
Ans: a

5. Forces are called coplanar when all of them acting on body lie in
(a) one point
(b) one plane
(c) different planes
(d) perpendicular planes
(e) different points.
Ans: b

6. A force acting on a body may
(a) introduce internal stresses
(b) balance the other forces acting on it
(c) retard its motion
(d) change its motion
(e) all of the above.
Ans: e

7. Which is the correct statement about law of polygon of forces ?
(a) if any number of forces acting at a point can be represented by the sides of a polygon taken in order, then the forces are in equilibrium
(b) if any number of forces acting at a point can be represented in direction and magnitude by the sides of a polygon, then the forces are in equilibrium
(c) if a polygon representing forces acting at a point is closed then forces are in equilibrium
(d) if any number of forces acting at a point can be represented in direction and magnitude by the sides of a polygon taken in order, then the forces are in equilibrium
(e) none of the above.
Ans: d

8. Effect of a force on a body depends upon
(a) magnitude
(b) direction
(c) position or line of action
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: d

9. If a number of forces act simultaneously on
a particle, it is possible
(a) not a replace them by a single force
(b) to replace them by a single force
(c) to replace them by a single force through C.G.
(d) to replace them by a couple
(e) to replace them by a couple and a force.
Ans: b


Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment