Chemical Engineering Basics (Objective Questions With Answers)




File Size: 503 Kb

01. The only suitable method for hardening the low carbon steel is case hardening. Which of the following is a case hardening process?
(A) Cyaniding
(B) Sherardizing
(C) Spheroidising
(D) None of these
Answer: Option A

02. Filler material used in welding should have __________ as compared to the parent metal to be welded.
(A) Lower melting temperature
(B) Same melting temperature
(C) Same composition
(D) Both 'b' & 'c'
Answer: Option D

03. The temperature at which the magnetic property of iron disappears (i.e., it becomes nonmagnetic) and its electrical conductivity & specific heat also changes, is called the 'Curie point', which is __________ °C.
(A) 768
(B) 908
(C) 1400
(D) 1539
Answer: Option A

04. About __________ ton of coke is required in a cupola to produce one ton of casting.
(A) 0.03
(B) 0.3
(C) 0.8
(D) 1.5
Answer: Option B

05. Referring to the periodic table of elements, it is found that with increasing atomic number. The atomic size in the same
(A) Period increases
(B) Period decreases
(C) Group increases
(D) Both 'b' & 'c'
Answer: Option D

06. Satellites burn off during re-entry to earth's atmosphere, because of the
(A) Combustion with air
(B) Gravitational pull by earth
(C) Friction with earth's atmosphere
(D) Loss in weight of the satellite
Answer: Option C

07. Joining of thin foils is preferred to be done by
(A) Gamma rays
(B) X-rays
(C) Microwaves
(D) Gas welding
Answer: Option C

08. With increase in temperature, the electrical conductivity of semiconductors
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain constant
(D) Either (A) or (B), depends on the type of semi-conductor
Answer: Option A

09. Laser welding is widely employed in the __________ industries.
(A) Electronic
(B) Structural
(C) Process
(D) Heavy
Answer: Option A

Click Billow To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment