Chemical Engineering Thermodynamics (Objective Questions With Answers)




File size: 395 Kb

01. Pick out the wrong statement.
(A) An ideal liquid or solid solution is defined as one in which each component obeys Raoult's law
(B) If Raoult's law is applied to one component of a binary mixture; Henry's law or Raoult's law is
applied to the other component also
(C) Henry's law is rigorously correct in the limit of infinite dilution
(D) None of these
Answer: Option D

02. Which of the following is an undesirable characteristic of a refrigerant?
(A) It should be non-explosive
(B) It should have a sub-atmospheric vapor pressure at the temperature in refrigerator coils
(C) Its vapor pressure at the condenser temperature should be very high
(D) None of these
Answer: Option B

03. Work done may be calculated by the expression ∫ p dA for __________ processes.
(A) Non-flow reversible
(B) Adiabatic
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C

04. Sound waves propagation in air exemplifies an __________ process.
(A) Adiabatic
(B) Isothermal
(C) Isometric
(D) None of these
Answer: Option A

05. Pick out the correct statement.
(A) Like internal energy and enthalpy, the absolute value of standard entropy for elementary
substances is zero
(B) Melting of ice involves increase in enthalpy and a decrease in randomness
(C) The internal energy of an ideal gas depends only on its pressure
(D) Maximum work is done under reversible conditions
Answer: Option D

06. 1m3 of an ideal gas at 500 K and 1000 kPa expands reversibly to 5 times its initial volume in
an insulated container. If the specific heat capacity (at constant pressure) of the gas is 21 J/mole
. K, the final temperature will be
(A) 35 K
(B) 174 K
(C) 274 K
(D) 154 K
Answer: Option C

07. Pick out the correct statement.
(A) Entropy and enthalpy are path functions
(B) In a closed system, the energy can be exchanged with the surrounding, while matter cannot be
exchanged
(C) All the natural processes are reversible in nature
(D) Work is a state function
Answer: Option C

08. In the reaction; N2 + O2 ⇌ 2NO, increasing the pressure will result in
(A) Shifting the equilibrium towards right
(B) Shifting the equilibrium towards left
(C) No change in equilibrium condition
(D) None of these
Answer: Option C

09. __________ does not change during phase transformation processes like sublimation,
melting & vaporisation.
(A) Entropy
(B) Gibbs free energy
(C) Internal energy
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option B

10. At a given temperature, the volume of a gas dissolved in a solvent __________ with increase
in pressure.
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains unchanged
(D) May increase or decrease; depends on the gas
Answer: Option C 

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment