Follow Us To Get More New Updates

Thursday, February 21, 2019

Environmental Engineering (Objective Questions With Answers)




File Size: 176 Kb

01. There are thirteen metals which are treated as pollutants. Which of the following metals is
not a pollutant?
(A) Mercury
(B) Arsenic
(C) Aluminium
(D) Lead
Answer: Option C

02. Arsenic pollutant is not generated in __________industries.
(A) Tanneries
(B) Glass & ceramic
(C) Beverages
(D) Any of these
Answer: Option C

03. Pick out the wrong statement.
(A) The concentric layer in atmosphere which contains about 70% of the total mass of atmosphere
and characterised by a steady decrease in temperature is called stratosphere
(B) Stratosphere is rich in ozone and is located just above the troposphere
(C) Troposphere is a turbulent dusty zone containing much of water vapor and clouds
(D) The earth's atmosphere is an envelope of gases extending upto a height of about 200 kms
Answer: Option A

04. The pH value of oxidised sewage is about
(A) 1.8
(B) 6.2
(C) 7.3
(D) 13.4
Answer: Option C

05. On prolonged exposure to high concentration of carbon monoxide (> 5000 ppm), man dies
because
(A) Of clotting of blood
(B) Of jamming of respiratory tract
(C) It forms carboxyhemoglobin by combining with haemoglobin of blood, thereby making it
incapable of absorbing oxygen
(D) It forms CO2 by combining with oxygen present in the blood
Answer: Option C

06. Growth of __________ is promoted by the presence of manganese in water.
(A) Files
(B) Algae
(C) Micro-organisms
(D) Mosquitoes
Answer: Option C

07. Presence of nitrogen in high concentration in contaminated air reduces partial pressure of
oxygen in lungs, thereby causing asphyxia (suffocation) leading to death from oxygen deficiency.
Concentration of N2 in contaminated air at which it acts as a natural asphyxiate is ≥ __________
percent.
(A) 84
(B) 88
(C) 80
(D) 92
Answer: Option A

08. In water treatment plant, zeolite process is used to remove the __________ of water.
(A) Acidity
(B) Alkalinity
(C) Hardness
(D) Iron & zinc
Answer: Option C

09. Radioactive solid nuclear wastes are disposed off by
(A) High temperature incineration
(B) Pathological incineration
(C) Pyrolysis
(D) Underground burial in concrete containers
Answer: Option D

10. Disinfection of water is done to remove
(A) Color
(B) Bad taste
(C) Foul odour
(D) Bacteria
Answer: Option D

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment