Fertiliser Technology (Objective Questions With Answers)




File Size: 96 Kb

01. Raw materials for nitric acid manufacture are
(A) Hydrogen peroxide, air and water
(B) Anhydrous ammonia and air
(C) Anhydrous ammonia, air and water
(D) Wet ammonia, air and water
Answer: Option C

02. H4P2O7 is the chemical formula of __________ phosphoric acid.
(A) Pyro
(B) Ortho
(C) Meta
(D) None of these
Answer: Option A

03. Plant tranquillisers
(A) Hold back stem growth and halt plants at a desired height
(B) Cause early maturation of plants
(C) Accelerate ripening of food and grain
(D) Produce seedless fruit
Answer: Option A

04. Catalytic ammonia synthesis reaction as in Haber's process is
(A) Endothermic
(B) Exothermic
(C) Irreversible
(D) None of these
Answer: Option B

05. Nitrogen content of a nitrogenous fertiliser is 35%. It could be
(A) Urea
(B) Ammonium nitrate
(C) Calcium ammonium nitrate (CAN)
(D) Ammonium sulphate
Answer: Option B

06. Which one of the following is used as a nitrogenous fertiliser, as a weed killer in the onion
fields and for correcting acidic soils?
(A) Urea
(B) CAN
(C) Ammonium sulphate
(D) Calcium cyanamide
Answer: Option D

07. Nitrogen content of urea is about __________ percent.
(A) 10
(B) 46
(C) 80
(D) 94
Answer: Option B

08. The most suitable fertiliser for accelerating seeding or fruit formation in later stages of plant
growth is __________ fertiliser.
(A) Nitrogenous
(B) Phosphatic
(C) Potassic
(D) None of these
Answer: Option B

09. With increases in pressure, the conversion of Ammonium carbamate into urea
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains unaltered
(D) Can either increase or decrease depends on biuret content
Answer: Option A

10. Triple superphosphate is made by reacting phosphate rock with __________ acid.
(A) Phosphoric
(B) Nitric
(C) Sulphuric
(D) Hydrochloric
Answer: Option A

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment