Fuels and Combustion (Objective Questions With Answers)


File Size: 301 Kb

01. Caking index of a coal is a measure of its
(A) Abradability
(B) Reactivity
(C) Agglutinating (binding) properties
(D) Porosity
Answer: Option C

02. White flue gas (resembling steam) coming out of the chimney of a thermal power plant
indicates that the fuel used in the boiler furnace is
(A) Tar
(B) Coke oven gas
(C) Pitch
(D) Pulverised coke
Answer: Option B

03. Main component of sewage gas produced during anaerobic decomposition of organic waste
(by suitable bacteria) during sewage disposal is
(A) H2
(B) CH4
(C) CO2
(D) N2
Answer: Option B

04. Spontaneous combustion of coal on storage results due to
(A) Inadequate ventilation
(B) Low temperature oxidation
(C) Storage in large heaps with small surface to volume ratio
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D

05. The shift conversion reaction taking place during water gas manufacture is given by
(A) C + H2O ↔ CO + H2
(B) C + 2H2O ↔ CO2 + 2H2
(C) CO + H2O ↔ CO2 + H2
(D) None of these
Answer: Option C

06. 'Wobbe index' is a characteristic of
(A) Solid fuels
(B) Gaseous fuels
(C) Liquid fuels
(D) Fat coals
Answer: Option B

07. __________ of the coal is the basis for Seylor's coal classification.
(A) Proximate analysis
(B) Ultimate analysis
(C) Caking index
(D) Calorific value
Answer: Option B

09. In case of pulverised coal fired steam boiler, the secondary air serves the main purpose of
(A) Transportation of coal
(B) Drying of coal
(C) Combustion of coal by supplying it around the burner
(D) Preheating the primary air
Answer: Option C

09. The optimum percentage of excess air for combustion depends upon the __________ of the
fuel.
(A) Type (solid, liquid or gaseous)
(B) Calorific value
(C) Sulphur content
(D) Ignition temperature
Answer: Option A

10. In flue gas analysis by Orsat's apparatus, carbon monoxide is absorbed by
(A) Cuprous chloride
(B) Potassium hydroxide
(C) Alkaline pyrogallol solution
(D) None of these
Answer: Option A

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment