Materials & Construction (Objective Questions With Answers)




File Size: 234 Kb

01. Containers made of high silicon cast iron (14% Si) are not suitable for the storage of
(A) Acetic acid
(B) Benzoic & boric acids
(C) Phosphoric acid (95%) & sulphuric acid (95%)
(D) Hydrochloric acid (concentrated)
Answer: Option D

02. Cast iron is
(A) Used for making shock resisting parts
(B) Manufactured in cupola and is brittle
(C) Having compressive strength more than its tensile strength
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D

03. Alinco, which is a aluminium-cobalt-nickel steel, is used for making
(A) Surgical instruments
(B) Powerful magnets
(C) Chemical equipments
(D) Boiler tubes
Answer: Option B

04. Maximum carbon content in cast iron is __________ percent.
(A) 3.8
(B) 5.2
(C) 4.8
(D) 4.3
Answer: Option D

05. Which of the following comprises of hydrocarbons?
(A) Mica flakes
(B) Glass
(C) Rubber
(D) None of these
Answer: Option C

06. Sulphuric acid is mixed with ground phosphate rock (to produce phosphoric acid) in a steel digestor lined with
(A) Acidic refractory
(B) Rubber
(C) Karbate
(D) Lead or acid-proof bricks
Answer: Option D

07. The softest material just next to talc in the Mho's scale is
(A) Quartz
(B) Gypsum
(C) Feldspar
(D) Fluorite
Answer: Option B

08. __________ iron is produced, when molten pig iron is allowed to cool gradually.
(A) White cast
(B) Grey cast
(C) Wrought
(D) None of these
Answer: Option B

09. 'Age hardening' of duralumin is due to
(A) Copper
(B) Magnesium
(C) Both (A) & (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C

10. Reduction in the grain size reduces the __________ of the material.
(A) Fatigue resistance
(B) Tensile strength
(C) Creep resistance
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option C 

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

Download More Engineering Books:-

No comments:

Post a Comment