Follow Us To Get More New Updates

Saturday, February 23, 2019

Mechanical Operations (Objective Questions With Answers)




File Size: 332 Kb

01. Which of the following is not used as filter aid?
(A) Asbestos
(B) Diatomaceous earth
(C) Purified wood cellulose
(D) Rice husk
Answer: Option D

02. To get a fine talc powder from its granules, the equipment used is
(A) Roller crusher
(B) Ball mill
(C) Jaw crusher
(D) Gyratory crusher
Answer: Option B

03. Which of the following mechanical conveyors does not come under the division „carriers‟?
(A) Belt conveyor
(B) Bucket elevator
(C) Screw conveyor
(D) Apron conveyor
Answer: Option C

04. As per Taggart's formula, the capacity (kg/hr) of Jaw & Gyratory crushers (for gapes of 10
to 60 cms) is equal to (where, L = Length of feed opening, cms S = Maximum width of discharge
opening, cms).
(A) LS
(B) 93 LS
(C) 250 LS
(D) √(LS)
Answer: Option B

05. Particle size range in which dust catcher (gravity settling chamber) works most effectively
and efficiently is __________ microns.
(A) < 5
(B) 10 to 25
(C) < 74
(D) > 1000
Answer: Option C

06. With increase in the capacity of screens, the screen effectiveness
(A) Remains unchanged
(B) Increases
(C) Decreases
(D) Decreases exponentially
Answer: Option C

07. Height of liquid in agitation tank is normally maintained equal to the tank diameter.
However, if the tank is too tall and a large liquid hold up is desired, then two or more impellers
mounted on the same shaft may be used. The clearance between the tank bottom and the bottom
most impeller should be about (where, D = impeller diameter)
(A) 0.5 D
(B) D
(C) 1.5 D
(D) 2 D
Answer: Option B

08. Filtration of water in a paper mill is done by a/an __________ filter.
(A) Open sand
(B) Plate and frame
(C) Vacuum leaf
(D) Sparkler
Answer: Option A

09. Angle of nip of the crushing rolls does not depend upon the
(A) Diameter of the rolls
(B) Speed of the rolls
(C) Product size
(D) Feed size
Answer: Option B

10. Reciprocal of sphericity is termed as the
(A) Specific surface ratio
(B) Shape factor
(C) Sauter diameter
(D) Surface area per unit mass
Answer: Option B
Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment