Follow Us To Get More New Updates

Tuesday, February 19, 2019

Nuclear Power Plants (Objective Questions With Answers)




File Size: 663 Kb

1. The efficiency of a nuclear power plant in comparsion to a conventional thermal power plant is
(a) same
(b) more
(c) less
(d) may be less or mote depending on size
(e) unpredictable.
Ans: c

2. Isotopes of same elements have
(a) same atomic number and different masses
(b) same chemical properties but different atomic numbers
(c) different masses and different atomic numbers
(d) different chemical properties and same atomic numbers
(e) same chemical properties and same atomic numbers.
Ans: b

3. Atomic number of an element in the periodic table represents the numbers of
(a) protons in the nucleus
(b) electrons in me nucleus
(c) neutrons in the nucleus
(d) electrons in the atom
(e) neutrons in the atom.
Ans: a

4. The mass number of a substance represents the sum of total number of
(a) protons and neutrons in an atom
(b) protons and electrons in an atom
(c) neutrons and electrons in an atom
(d) protons and neutrons in a nucleus
(e) protons and electrons in a nucleus.
Ans: d

5. Which is not identical for an atom and an isotope
(a) mass number
(b) atomic number
(c) chemical properties
(d) position in periodic table
(e) all of the above.
Ans: a

6. Amongst the following, the fissionable materials are
(a) U233andPu239
(b) U23iandPu233
(c) U235andPu235
(d) U238andPu239
(e) U243andPu235
Ans: a

6. A nuclear unit becoming critical means
(a) it is generating power to rated capacity
(b) it is capable of generating much more than rated capacity
(c) there is danger of nuclear spread
(d) chain reaction that causes automatic splitting of the fuel nuclei has been established
(e) it generates no heat.
Ans: d

7. Moderator in nuclear plants is used to
(a) reduce temperature
(b) extract heat from nuclear reaction
(c) control the reaction
(d) cause collision with the fast moving neutrons to reduce their speed
(e) moderate the radioactive pollution.
Ans: d

8. The most commonly used moderator in nuclear plants is
(a) heavy water
(b) concrete and bricks
(c) graphite and concrete
(d) deutrium
(e) graphite.
Ans: e

9. The nuclear energy is measured as
(a) MeV
(b) curie
(c) farads
(d) MW
(e) kWhr.
Ans: a

10. The total energy released in fission of U is
(a) 5 MeV
(b) 10 MeV
(c) 199 MeV
(d) 168 MeV
(e) 11 MeV.
Ans: c

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment