Process Equipment and Plant Design (Objective Questions With Answers)


File Size: 309 Kb

01. The minimum baffle height should be
(A) Equal to the impeller diameter
(B) Twice the impeller diameter
(C) Twice the tank diameter
(D) 3/4 of the tank height
Answer: Option B

02. What is the value of 'q' for saturated vapor feed to a distillation column? (where q = fraction of the feed stream that is liquid.)
(A) 0
(B) 1
(C) < 0
(D) > 1
Answer: Option A

03. In actual operation of distillation column, the vapour is not distributed uniformly among the bubble caps, primarily because of the
(A) Liquid gradient on the tray
(B) Lower skirt clearance
(C) Lower static submergence
(D) Small downcomer liquid seal
Answer: Option A

04. Large process vessels operating under extreme temperature and pressure conditions are normally clad/ lined with materials like stainless steel, aluminium, nickel & its alloys, copper & its alloys and titanium. The cladding thickness is generally about __________ percent of the total thickness.
(A) 1 to 5
(B) 10 to 20
(C) 30 to 40
(D) 40 to 50
Answer: Option B

05. Pick out the wrong statement pertaining to shell and tube heat exchanger.
(A) Clearance between shell & baffles and between tube & baffles should be minimum to avoid by-passing of the fluid, but it should be enough to permit the removal of tube bundle
(B) Baffles are supported independently of the tubes by tie rods and positioned by spacers
(C) Tie rods are fixed at one end in the tube sheet by making blind holes and the minimum number of tie rods is 4 with at least 10 mm diameter
(D) Bracket supports are used for horizontal shell, while saddle support is used for vertical shell
Answer: Option D

06. Pick out the wrong statement pertaining to the design of a horizontal tube evaporator.
(A) It is unsuitable for concentrating those liquids, which form a scale or deposit salt
(B) It is suitable for process, in which the final product is a liquor instead of solid
(C) Its usual dimensions are: tube dia = 2-3 cms; evaporator body dia = 1-4 metres and evaporator height = 2.5-4 metres
(D) Liquor flows inside the tube, while the steam is outside submerging the tube
Answer: Option D

07. In case of plain carbon steel, butt welded joints are used for shell plate thickness ≤ __________ cms.
(A) 1.2
(B) 0.5
(C) 3.8
(D) 6.8
Answer: Option C

08. Practical dividing line between a ductile and brittle materials is suggested, when the ultimate elongation is about 5%. Generally, larger the knuckle radius, stronger is the corner torus section of a head. The knuckle radius provided should be less than __________ of the head.
(A) 6% of I.D.
(B) 3 times the thickness
(C) Either (A) or (B), whichever is larger
(D) Either (A) or (B), whichever is smaller
Answer: Option C

09. In a distillation column, bubble caps are located on trays with a pitch of __________ times the outside diameter of the caps.
(A) 1.3 to 2
(B) 1.6 to 2
(C) 2.5
(D) 1.5 to 3
Answer: Option A

10. The LMTD correction factor (FT) is defined as the
(A) Ratio of true temperature difference to the LMTD
(B) Ratio of LMTD to the true temperature difference
(C) Differenced of true temperature difference and the LMTD
(D) Geometric mean of the true temperature difference and the LMTD
Answer: Option A 

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment