Follow Us To Get More New Updates

Friday, February 22, 2019

Stoichiometry (Objective Questions With Answers)




File Size: 343 Kb

01. In the reaction, Ca + 2H2O = Ca(OH)2 + H2; what volume (c.c.) of hydrogen at STP would be
liberated, when 8 gm of calcium reacts with excess water ? (Atomic weight of calcium = 40)
(A) 4480
(B) 2240
(C) 1120
(D) 0.4
Answer: Option A

02. A vapor whose partial pressure is less than its equilibrium vapor pressure is called a
__________ vapor.
(A) Saturated
(B) Supersaturated
(C) Superheated
(D) None of these
Answer: Option C

03. Dissolving a solute in a solvent does not change its
(A) Specific heat
(B) Vapour pressure
(C) Viscosity
(D) None of these
Answer: Option D

04. Applicability of Clausius-Clapeyron Equation is subject to the condition that the
(A) Vapor follows ideal gas law
(B) Volume in the liquid state is negligible
(C) Both (A) & (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C

05. 'Cox' chart which is useful in the design of a distillation column (particularly suitable for
petroleum hydrocarbons) is a plot of the
(A) Temperature vs. log (vapor pressure)
(B) Vapor pressure vs. log (temperature)
(C) Log (temperature) vs. log (vapor pressure)
www.objectivebooks.com
(D) Vapor pressure vs. temperature
Answer: Option A

06. The reaction A + B → C has been conducted in a reactor as shown below. The number of
boundaries around which material balance can be written, are
(A) 1
(B) 6
(C) 3
(D) 4
Answer: Option D

07. Methane is mixed with stoichiometric proportion of oxygen and completely combusted. The
number of additional specifications required to determine the product flow rate and
composition is
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer: Option A

08. The number of water molecules present in a drop of water weighing 0.018 gm is 6.023 ×
__________.
(A) 1026
(B) 1023
(C) 1020
(D) 1019
Answer: Option C

09. Concentration of a solution expressed in terms of __________ is independent of temperature.
(A) Molarity
(B) Normality
(C) Molality
(D) None of these
Answer: Option C

10. The amount of Zn (atomic weight = 65) required to form 224 c.c. of H2 at N.T.P. on
treatment with dilute H2SO4will be __________ gm.
(A) 0.065
(B) 0.65
(C) 6.5
(D) 65
Answer: Option B

Click Billow Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment