Follow Us To Get More New Updates

Tuesday, February 19, 2019

Theory of Machines (Objective Questions With Answers)



File Size: 789 Kb

1. Which of the following disciplines provides study of inertia forces arising from the combined effect of the mass and the motion of the parts
(a) theory of machines
(b) applied mechanics
(c) mechanisms
(d) kinetics
(e) kinematics.
Ans: d

2. Which of the following disciplines provides study of relative motion between the parts of a machine
(a) theory of machines
(b) applied mechanics
(c) mechanisms
(d) kinetics
(e) kinematics.
Ans: e

3. Which of the following disciplines provides study of the relative motion between the parts of a machine
and the forces acting on the parts
(a) theory of machines
(b) applied mechanics
(c) mechanisms
(d) kinetics
(e) kinematics.
Ans: a

4. The type of pair formed by two elements which are so connected that one is constrained to turn or revolve about a fixed axis of another element is known as
(a) turning pair
(b) rolling pair
(c) sliding pair
(d) spherical pair
(e) lower pair,
Ans: a

5. Which of the following is a lower pair
(a) ball and socket i
(b) piston and cylinder
(c) cam and follower
(d) (a) and (b) above
(e) belt drive.
Ans: d

6. If two moving elements have surface contact in motion, such pair is known as
(a) sliding pair
(b) rolling pair
(c) surface pair
(d) lower pair
(e) higher pair.
Ans: e

7. The example of lower pair is
(a) shaft revolving in a bearing
(b) straight line motion mechanisms
(c) automobile steering gear
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: d

8. Pulley in a belt drive acts as
(a) cylindrical pair
(b) turning pair
(c) rolling pair
(d) sliding pair
(e) surface pair.
Ans: c

9. The example of rolling pair is
(a) bolt and nut
(b) lead screw of a lathe
(c) ball and socket joint
(d) ball bearing and roller bearing
(e) all of the above.
Ans: d

10. Any point on a link connecting double slider crank chain will trace a
(a) straight line
(b) circle
(c) ellipse
(d) parabola
(e) hyperbola.
Ans: c

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment