Production Technology (Objective Questions With Answers)


File Size: 827 Mb

1. Work study is concerned with
(a) improving present method and finding standard time
(b) motivation of workers
(c) improving production capability
(d) improving production planning and control
(e) all of the above.
Ans: a

2. Basic tool in work study is
(a) graph paper
(b) process chart
(c) planning chart
(d) stop watch
(e) analytical mind.
Ans: d

3. What does symbol 'O' imply in work study
(a) operation
(b) inspection
(c) transport
(d) delay/temporary storage
(e) none of the above.
Ans: a

4. What does symbol 'D' imply in work study
(a) inspection
(b) transport
(c) delay/temporary storage
(d) permanent storage
(e) none of the above.
Ans: c

5. What does symbol 'V' employ in work study
(a) operation
(b) inspection
(c) delay/ temporary Storage
(d) permanent storage
(e) none of the above.
Ans: d

6. Material handling in automobile industry is done by
(a) overhead crane
(b) trolley
(c) belt conveyor
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: a

7. String diagram is used when
(a) team of workers is working at a place
(b) material handling is to be done
(c) idle time is to be reduced
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: a

8. Work study is most useful
(a) where production activities are involved
(b) in judging the rating of machines
(c) in improving industrial relations
(d) in judging the output of a man and improving it
(e) where men are biggest contributor to success of a project.
Ans: a

9. Micromotion study is
(a) enlarged view of motion study
(b) analysis of one stage of motion study
(c) minute and detailed motion study
(d) subdivision of an operation into therbligs and their analysis
(e) motion study of small components upto mirco-seconds.
Ans: d

10. In micromotion study, therblig is described by
(a) a symbol
(b) an event
(c) an activity
(d) micro motions
(e) standard symbol and colour.
Ans: e

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment