Follow Us To Get More New Updates

Tuesday, February 19, 2019

Hydraulic Machines (Objective Questions With Answers)




File Size: 734 Kb

1. Reciprocating pumps are no more to be seen in industrial applications (in comparison to centrifugal
pumps) because of
(a) high initial and maintenance cost
(b) lower discharge
(c) lower speed of operation
(d) necessity of air vessel
(e) all of the above.
Ans: a

2. In a centrifugal pump casing, the flow of water leaving the impeller, is
(a) rectilinear flow
(b) radial flow
(c) free vortex motion
(d) forced vortex
(e) none of the above.
Ans: c

3. Head developed by a centrifugal pump depends on
(a) impeller diameter
(b) speed
(c) fluid density
(d) type of casing
(e) (a) and (b) above.
Ans: e

4. For starting an axial flow pump, its delivery valve should be
(a) closed
(b) open
(c) depends on starting condition and flow desired
(d) could be either open or closed
(e) partly open and partly closed.
Ans: b

5. The efficiency of a centrifugal pump is maximum when its blades are
(a) straight
(b) bent forward
(c) bent backward
(d) bent forward first and then backward
(e) bent backward first and then forward.
Ans: c

6. In a centrifugal pump casing, the flow of water leaving the
(a) radial
(b) radial
(c) centrifugal
(d) rectilinear
(e) vortex.
Ans: e

7. Centrifugal pump is started with its delivery valve
(a) kept fully closed
(b) kept fully open
(c) irrespective of any position
(d) kept 50% open
(e) none of the above.
Ans: a

8. Axial flow pump is started with its delivery valve
(a) kept fully closed
(b) kept fully open
(c) irrespective of any position
(d) kept 50% open
(e) none of the above.
Ans: b

9. When a piping system is made up primarily of vertical lift and very little pipe friction, the pump
characteristics should be
(a) horizontal
(b) nearly horizontal
(c) steep
(d) first rise and then fall
(e) none of the above.
Ans: c

10. One horsepower is equal to
(a) 102 watts
(b) 75 watts
(c) 550 watts
(d) 735 watts
(e) 33000 watts.
Ans: d

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment