Piping Design Questionaire (Free PDF)


File Size: 417 Kb

Questions:-
1. What is the ASME code followed for design of piping systems in Process
pipings (Refineries & Chemical Industries)?
(i) B31.1
(ii) B31.3
(iii) B31.5
(iv) B31.9
Answer (III)

2. What is this item?
i. ISA-100X100X12 ii) ISA-80X50X10 iii)ISLT-100X100
Answer:
i. Equal angle size 100x12 THK
ii. Unequal angle size 80x50x10 THK
iii. Indian STD light weight tee bar size 100x100

3. What is the difference between Pipe and Tube?
Ans: Pipe is identified by NB and thickness is defined by Schedule whereas Tube is
identified by OD.

4. From which size onwards NB of pipe is equal to OD of Pipe?
Ans: From the size 14” and onwards NB = OD of pipe.

5. Write down the outside diameter of following pipe?
i. 3 inch ii) 6 inch iii) 10 inch iv) 14 inch
Answer:
i. 3 inch = 88.9mm ii)6 inch = 168.28mm
iii) 10 inch = 273.06mm iv) 14 inch = 355 mm(OD= Size X 25.4)

6. What is the difference between machine bolt and stud bolt?
Answer:
Machine bolt has a head on one side and nut on other side but stud bolt have nuts on
both sides.

7. What is soluble dam?
Answer:
Soluble dam is a water-soluble material used for restricting the purging gas within the
pipe.

8. While welding of pipe trunion to pipe/reinforcement pad you have to put a hole or leave some portion of welding why?
Answer:
For venting of hot gas which may get generated due to welding

9. What do you mean by following type of welding
i. SMAW ii)TIG
Answer:
ii. SMAW = SHIELDED METAL ARC WELDING
iii. TIG = TUNGSTEN INTER GAS WELDING

10. What should be the radius of long radius elbow?
Answer:
1.5D (Where “D” is the diameter of the pipe)




Download Drive-1

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment