Refrigeration and Air Conditioning (Objective Questions With Answers)


File Size: 870 Kb

1. Pick up the wrong statement. A refrigerant should have
(a) Tow specific heat of liquid
(b) high boiling point
(c) high latent heat of vaporisation
(d) higher critical temperature
(e) low specific volume of vapour.
Ans: b

2. A standard ice point temperature corresponds to the temperature of
(a) water at 0°C
(b) ice at - 4°C
(c) solid and dry ice
(d) mixture of ice, water and vapour under equilibrium conditions under NTP conditions
(e) mixture of ice and water Under equilibrium conditions.
Ans: e

3. Vapour compression refrigeration is some what like
(a) Carnot cycle
(b) Rankine cycle
(c) reversed Camot cycle
(d) reversed Rankine cycle
(e) none of the above.
Ans: e

4. Which of the following cycles uses air as the refrigerant
(a) Ericsson
(b) Stirling
(c) Carnot
(d) Bell-coleman
(e) none of the above.
Ans: d

5. Ammonia-absorption refrigeration cycle requires
(a) very little work input
(b) maximum work input
(c) nearly same work input as for vapour compression cycle
(d) zero work input
(e) none of the above.
Ans: a

6. An important characteristic of absorption system of refrigeration is
(a) noisy operation
(b) quiet operation
(c) cooling below 0°C
(d) very little power consumption
(e) its input only in the form of heating.
Ans: b

7. The relative coefficient of performance is
(a) actual COP/fheoretical COP
(b) theoretical COP/actual COP
(c) actual COP x theoretical COP
(d) 1-actual COP x theoretical COP
(e) 1-actual COP/fheoretical COP.
Ans: a

8. Clapeyron equation is a relation between
(a) temperature, pressure and enthalpy
(b) specific volume and enthalpy
(c) temperature and enthalpy
(d) temperature, pressure, and specil volume
(e) temperature, pressure, specific volur and'enthalpy.
Ans: e

19. Clapeyron equation is applicable for registration at
(a) saturation point of vapour
(b) saturation point of liquid
(c) sublimation temperature
(d) triple point
(e) critical point.
Ans: a


10. In vapour compression cycle, the conditii of refrigerant is saturated liquid
(a) after passing through the condenser
(b) before passing through the condensei
(c) after passing through the expansion throttle valve
(d) before entering the expansion valve
(e) before entering the compressor.
Ans: a

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment