Mass Transfer (Objective Questions With Answers)



File Size: 469 Kb

01. According to the Fenske equation, what will be the minimum number of plates required in a distillation column to separate an equimolar binary mixture of components A and B into an overhead fraction containing 99 mol% A and a bottom fraction containing 98 mol% B ? Assume that relative volatility (╬▒AB = 2) does not change appreciably in the column.
(A) 5
(B) 9
(C) 12
(D) 28
Answer: Option C

02. With increase in the mass velocity of the gas, the rate of drying during the constant rate period __________, if the conduction and radiation through the solid are negligible.
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain same
(D) Increases linearly
Answer: Option A

03. During the constant rate period of drying of a solid,
(A) Increased air humidity decreases the rate of drying
(B) Increasing the air temperature decreases the drying rate
(C) Surface evaporation of unbound moisture occurs
(D) None of these
Answer: Option C

04. Large scale drying of wheat is done in a __________ dryer.
(A) Fluidised bed
(B) Spouted bed
(C) Tray
(D) Vacuum rotary
Answer: Option B

05. Humidification involves mass transfer between a pure liquid phase and a fixed gas, which is
(A) Insoluble in the liquid
(B) Soluble in the liquid
(C) Non-ideal in nature
(D) At a fixed temperature
Answer: Option A

06. With increase in temperature, the leaching rate increases due to
(A) Decreased liquid viscosity
(B) Increased diffusivity
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C

07. As the reflux ratio, in a continuous counter-current extraction is increased, the number of stages
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain unchanged
(D) Can either increase or decrease, depends on the system
Answer: Option B

08. In distillation where q is defined as the moles of liquid flow in the stripping section per mole of feed introduced, for saturated liquid feed
(A) q > 1
(B) q < 1
(C) q = 1
(D) q = 0
Answer: Option C

09. Large scale drying of sugar is done in a __________ dryer.
(A) Spouted bed
(B) Tray
(C) Rotary
(D) Truck
Answer: Option C

10. Though, theoretically the adsorption & desorption isotherms is expected to coincide but sometimes at least a part of the isotherms does not coincide and this phenomenon is known as adsorption hysteresis. In such cases, the desorption equilibrium pressure is __________ that obtained for adsorption.
(A) Lower than
(B) Higher than
(C) Same as
(D) Either same or higher than
Answer: Option A 

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment