Petroleum Refinery Engineering (Objective Questions With Answers)




File Size: 228 Kb

01. Which of the following has maximum hydrogen/carbon ratio (by weight)?
(A) Naphtha
(B) Gasoline
(C) Diesel
(D) Fuel oil
Answer: Option B

02. Methyl tertiary butyl ether (MTBE), a high octane (octane no. = 115) gasoline blending component is produced by the simple additive reaction of isobutylene with
(A) Methyl alcohol
(B) Ethyl alcohol
(C) Methane
(D) Ethane
Answer: Option A

03. The first crude oil refinery of India is located at
(A) Naharkatiya
(B) Digboi
(C) Kochi
(D) Madras
Answer: Option B

04. CnH2n is the general formula for
(A) Olefins
(B) Naphthenes
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C

05. The general formula of naphthenes is
(A) CnH2n + 2
(B) CnH2n-6 (where, n ≥ 6)
(C) CnHn-4
(D) Same as that for olefins i.e. CnH2n
Answer: Option B

06. Carbon percentage (by weight) in crude petroleum may be about
(A) 65
(B) 75
(C) 85
(D) 95
Answer: Option C

07. Solvent used for dewaxing of petroleum products are
(A) Furfural
(B) Methyl ethyl ketone (MEK)
(C) Propane
(D) Both (B) & (C)
Answer: Option C

08. In catalytic cracking, the
(A) Gasoline obtained has a very low octane number
(B) Pressure & temperature is very high
(C) Gasoline obtained has very high aromatic content
(D) Gasoline obtained has very high amount of gum forming compounds
Answer: Option C

09. Petroleum liquid fuels having flash point greater than 66°C is considered as safe during storage and handling. Which of the following has flash point > 66°C?
(A) Naphtha
(B) Petrol
(C) Kerosene
(D) Heavy fuel oil
Answer: Option D

10. Pressure & temperature maintained in catalytic cracking is about
(A) 2 atm & 500°C
(B) 10 atm & 500°C
(C) 30 atm & 200°C
(D) 50 atm & 750°C
Answer: Option A

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment