Refractory Technology (Objective Questions With Answers)


File Size: 141 Kb

01. Silica refractories are not used in
(A) Coke oven walls
(B) Beehive coke ovens
(C) Dome and upper portion of B.F. stoves
(D) Open hearth furnace roof
Answer: Option B

02. Si percentage in silica refractories used in the walls of coke oven is about
(A) 45
(B) 60
(C) 80
(D) 95
Answer: Option D

03. Porosity of silica bricks varies from __________ percent.
(A) 5 to 10
(B) 20 to 30
(C) 45 to 60
(D) 60 to 75
Answer: Option B

04. Chrome magnesite bricks are
(A) Acidic in nature
(B) Neutral in nature
(C) Having higher RUL than silica bricks
(D) Made by mixing 30% Chromite and 70% Periclase
Answer: Option C

05. Alumina-graphite bricks are used for lining the
(A) Slide gate in teeming laddies
(B) Continuous casting systems
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C

06. Maximum shrinkage in volume occurring during burning/firing of dried refractories may be
as high as __________ percent.
(A) 10
(B) 15
(C) 20
(D) 30
Answer: Option D

07. The main raw material for manufacture of silicon carbide refractories is
(A) Corundum
(B) Carborundum
(C) Bauxite
(D) Periclase
Answer: Option B

08. Which of the following consumes the maximum tonnage of refractories annually in an
integrated steel plant?
(A) Soaking pits
(B) Reheating furnace
(C) L.D. converter
(D) Rotary lime kiln
Answer: Option C

09. Upper portion of hot metal mixer are lined with mullite bricks, which helps in resisting the
(A) Washing action of metal
(B) Corrosion by layer of slag
(C) Both (A) & (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option A

10. Lower part of hot metal mixer are lined with __________ bricks.
(A) Superduty fireclay
(B) High alumina
(C) Silica
(D) Carborundum
Answer: Option D

Click Billow Download Link To Read More Questions




Download Link

You May Also Like These E-Books:-

No comments:

Post a Comment